måndag, maj 02, 2011

Men gud..

Från henne. En tjej som hade en hemsk utbytesupplevelse. Usch vad avskyvärt. Men jag känner lite.. Herregud gor nagot då. Du låter det liksom hända. Det här var for några ar sen tror jag.. Och sen, EF samarbetar ju med en annan organisation i USA, sa det kommer nog alltid vara lite skylla ifrån sig stadium om ni forstår. AFS däremot ar samma i USA som i Sverige- bra tror jag!


OBS LÄS INTE OM DU ÄR KÄNSLIG JAG BLEV TYP DEPRIMERAD.

"Det har tagit mig 3,5 år att ta upp detta. Hittilas har jag valt att förtränga allt. Men nu jävlar ska min historia upp till ytan!
Efter första terminen i gymnasiet bestämmde jag mig för att dra till USA på ett utbytesår. Jag valde att åka med EF high school year. På EF huvudkontor på Strandvägen sålde dom hela konceptet till mig och mina föräldrar. Vi köpte hela skiten rakt av och gick på deras slogan "EF hich school year -det bästa året i ditt liv". Jag fick via EF kontakt med ungdommar som varit på high school year tidigare. Dom berättade bara massa positvit. I efterhand har jag fått reda på att EF har betalat dom för att dom bara ska berätta de postiva sakerna.
Ett high school year med EF kostade drygt 50 lax då. Men om man skulle välja område i USA (norr, söder, öst, väst) så kostade det typ 5 lax extra. Och om man skulle välja delstat så var det bara hosta upp ännu mer. Vad fick man då för dessa pengar? Flyg tur och retur till USA, plats i en komunal skola som dvs är gratis, boende hos en värdfamilj som inte fick en krona för att ha en student boende där i 10 månader. Så man betalade alltså 50 lax för en flygbiljett till USA, alla  vet att det kostar typ 10 000 så resten av pengarna givk till grisarna på EF.  EF lovade att minst 1 månad innan avresa så skulle man få en värdfamilj. Jag fick ingen. Jag ringde dagligen till EF och dom sa att "dom jobbar på det". Samma dag som jag skulle resa hade jag fortfarande ingen värdfamilj,  och ändå åkte jag iväg. Endast 17 år gammal. Dock fanns det dom som var ännu yngre, villket är helt sjukt.
När jag landade i USA så hämtade områdesrepresentanten upp mig. Jag fick bo hos en välkommstfamilj tills EF fixat fram en familj. Tanken var att jag skulle bo där i 2 veckor, jag pallade 3 dagar i det där råtthålet! Familjen bodde i ett jävla skjul! Jag skojar inte. Litet, skabbigt, smutsigt och mögligt hus. Jag fick sova på deras vardagsrumsoffa. Vardagsrummet låg i anslutning till ytterdörren så vaknade såfort någon i familjen kom hem. Dessutom hade dom ingen dator och inte ens hemtelefon! "We hade some problems with the telephone company" Dom var luspanka alltså. Hur tänker EF när dom placerar ungdommar i en sån familj? Och varför tar en fatttig familj emot en utbytestudent när dom inte får en krona för det? Amerikanare är ju som dom är i och försig men jag fattar verkligen inte. Efter 3 dagar flyttade jag ut från denna familj. Jag flyttade till min områdesrepresentant. Där bodde hon och hennes man, 2 barnbarn, 3 tyska utbytesstudenter och en norsk utbytesstudent. Vi var alltså 9 pers som bodde i 4 rum och kök. Värre än Familjen annorlunda tamefan! Jag fick inte ens en egen säng utan fick dela med den norska utbytesstudenten Carina. Situationen där var ohållbar. Vi fick 10 min per person i badrummet på morgonen och endast 30 min vid datorn var per dag. Det var trångt och alla utbytesstudenter vart depressiva och drog ner varandra. Alla var dessutom fly förbannade på EF. Vi tjatade på dom att dom skulle fixa fram familjer. EF bad oss "fråga runt i skolan om vi kunde bo hos någon klasskompis" Eh?! Här har man BETALAT för att EF ska hitta en familj och sen ska man tydligen göra jobbet själv.
Skolan var katastrof. Jag grät så fort jag såg den. En grå betongbyggnad. Amerikanska skolan skiljer sig enormt mycket från den svenska. Det visst jag men det var ändå svårt att anpassa sig. Varje skoldag var likadan! Samma lektioner, samma tid, varje dag. Varje lektion var 40 min och man hade typ 7 om dagen. Det positiva med det var att man typ inte hann börja föränn lektonen var slut! Skolmaten var fruktansvärd! Värre än flygplansmat. Flottig micro pizza, chips och läsk. Rörde den inte ens. Var ute och solade på lunchen. Blev smal och brun. Reglerna på skolan var också helt sjuka. Detention delades ut hej villt. Det räckte med en svordom, komma en min sent till lektionen, prata vid fel tillfälle eller äta ett äpple på letionen. Nivån på ett kommunalt high school (motsvarar  årskurs 8 - årskurs 2 i gymnasiet ) var skrattretande. Jag gjorde samma saker som i högstadiet fast jag var senior och därmed gick sista året. Att gå i en privat skola hade varit betydligt bätre. Dock ville EF ha 20-30 000 kr extra för det. Skolan jag gick på var riktigt tråkig. Jag vantrivdes.  Det slutade med att jag  blev sjuk av tristessen och stressen över att inte ha någonstans att bo...
Min områdesrepresentant tog mig till läkaren. Han såg dirtekt att jag var en sönderstressad, oroad och depprimerad ung tjej. Han berättade att han och hans fru länge tänkt ta emot en utbytesstudent och han frågade om jag vill bo hos dom! Föjde med hem till läkaren och träffade familen. Flyttade in där 2 dagar senare. Dom var fantastiska. Även om det mesta var skit i USA så hade jag i alla fall en underbar värdfamilj. Observera att EF inte hade lyft ett finger för att hitta en familj till mig. Utan det fick jag göta själv och det blev ju bra tillslut. Dock var det andra utbytesstudenter som inte hittade familjer eller fick flytta runt pga diverse problem. Vad gjorde EF för att hjälpa dessa ungdommar? Nada.
Även om jag hade en fantastisk familj så var det annat som strulade. Saker som EF bidrog till och fuckade upp. Dock är det inget som jag tänker dra upp här och nu för det sitter så djupt innom mig. Det gör för ont att dra upp det till ytan. Sen tar det alldeles för lång tid att berätta men jag blev bland annat mordhotad av en som jobbade på EF. Hon sa att det var inga problem att skicka hem mig i en kista. Återigen visar det vad EF går för.
Som sagt hade jag ett bra år och positiva minnen tack vara min värdfamilj. EF hade ingenting med det att göra! EF har fått mycket kritik och det är inte bra jag som är missnöjd och inte har något som helst förtroende för dom. 2007 gjorde Uppdrag granskning en dokumäntar om EF. "Bästa året i ditt liv" När jag såg den dokumentären så kände jag igen mig i precis allt. När jag kom hem igen efter 10 månader i USA var jag förändrad. Jag var kränkt och kände att en del av min värdighet var borta. Jag förträngde så mycket jag kunde villket inte är det bästa att göra. Traumatiska minnen flyter upp till ytan. Har gått hos psykolog för att berarbeta dessa minnen. Borde skickat räkningen till EF, borde ha kontaktat konstmentverket. Jag borde ha fört ett jävla liv och kämpat för mina rättighter. Men när jag kom hem var all engeri slut. Jag ville glömma och gå vidare.
Jag har valt att skriva detta för att varna andra. Åk inte någonstans med EF. Skicka inte iväg dina barn med dessa lurendrejare! Om EF hade varit ett snickarföretag så hade dom  varit med i Fuskbyggarna för länge sen. Jag ska skicka en kopia till EF huvudkontor på Strandvägen också. EF luarar människor. Bästa året i ditt liv. My ass."

8 kommentarer:

 1. Alltså, visst, hennes situation var allt annat än bra - MEN hon klagar inte bara på det som verkligen var dåligt, utan grejer som typ alla utbytesstudenter have to deal with. Då får jag känslan av att hon hade helt fel inställning redan från början, vilket antagligen gjorde saken så mycket värre. "Varje skoldag var likadan! Samma lektioner, samma tid, varje dag. Varje lektion var 40 min och man hade typ 7 om dagen." Boo freaking hoo liksom. Har du aldrig sett en amerikansk film förut? That's the way it is. Skolmaten suger? Get used to it, or bring your own lunch. It's part of the package.

  För övrigt är inte AFS helt fläckfria de heller. En av deras anställda har bl.a. blivit åtalad för sexual assault mot en utbytesstudent för två år sedan.

  adnamA

  SvaraRadera
 2. Oops, läste fel. Trodde du skrev att AFS är "lika bra i USA som i Sverige" som om de vore perfekta, haha. Trodde jag had to burst your bubble men så var inte fallet. My bad.

  SvaraRadera
 3. M du har sa himla ratt hennes installning verkade inte vara som den borde vara, varfor akte hon ens. Jag vet inte ens varfor jag la upp det har det ar bara negativt o hon var negativ. Hatar sant!
  Nej det ar lugnt haha o ingen organisation ar ju flackfria som du sager det ar mer vilka personer som blir ens familj o kontaktperson som betyder nagot.

  SvaraRadera
 4. men gud, jaa håller med. Alltså såklart är det ju skitdåligt att hon fick bo i det där skjulet och bo alla tillsammans. Men håller med, hon borde inte klaga på skolan. Den är som den är.

  SvaraRadera
 5. Ey fan vad lacka jag blir. Jag jobbar själv för EF och blir så JÄVLA sur när hon sitter och skriver saker som inte är sanna. EF är den ENDA organisationen som INTE samarbetar med någon annan organisation i USA, det är EF rakt igenom. Det var jag både från kontoret här och även besöken jag har gjort på EF kontoret i Boston.
  Sen BULLSHIT att vi får betalt att säga positiva saker, är hon skön eller?! Såklart vi säger bra saker, för vi försöker sälja en sak här. Men vi ljuger ju fan inte, jag är bara ärlig. Frågar studenten någon fråga som jag vet att jag kommer att ge ett negativt svar till så gör jag det, ärlighet varar längst.
  Sen även bullshit det här med värdfamiljen. Det är en lag att du måste som utbytesstudent veta minst två veckor innan du ska åka vart du ska bo någonstans. Hon skriver att hon inte visste samma dag, men tydligen hade hon ju en välkomstfamilj? Det hade jag också, de får göra så ibland, en sen liksom?
  Sen kan inte familjen ha varit luspank, för EF kollar upp deras ekonomi. Både den lokala, den regionala och kontoret i Boston måste godkänna ekonomin. Det går inte att slinka förbi och vara fattig.
  GAAAAH, asså förlåt för jag är så negativ här i din blogg då det inte är ditt inlägg. Men då jag inte vet vilken blogg detta var skriven i och jag måste få ut min ilska så gör jag det här.

  men DIN blogg gillar jag i alla fall, so keep on writing :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag är just nu utbytesstudent i USA med EF, och jag kan stolt meddela dig att jag fick reda på vart jag skulle och vart jag skulle bo 6 DAGAR innan avresa. Så där bröts den regeln. Dessutom var ni värdelösa på att informera om saker.

   Radera
 6. Jag har själv varit iväg som utbytesstudent i USA och mycket var bra men mer var fan inte bra.

  Till dig som kommenterade att det är " lag på att få sin HF 2 veckor innan" , det är är BS !! FInns studenter som åker till USA och inte har någon familj!!! Värdfamiljen är inte ens HF. Den är ju bara temporär och Jag har jobbat som deras ambassadör och varit med om såååå många som bra dagar innan INTE hade någon aning om vem dem skulle bo hos.
  Sen ja! HF ska ha en viss ekonomi, men jag själv bodde i en pisshåla med katthår ÖVERALLT. Jag fick ha skor på mig i mitt eget sovrum. Flippflops i badkaret och för att inte snacka om när jag behövde gå på toa.
  Kläder, grejer överallt!!!!!! Värdpappan bryggde sin egen bärs vilket innebar att han drack VARJE kväll minst 3 öl!!!! Sjävlklart klagade jag över detta men fick till svar att det inte var tillräcklig anledning och att jag skulle förstår att det inte är som hemma. Men fuck you liksom! Jag ska väl inte behöva äcklas av att gå på golvet !??!?! Min värdfamilj var relativt fattiga. Jag mådde så fruktansvärt dåligt av all fet mat och önskade frukt och grönt. Då sa värdpappan" oh you but that´s more expensive". Sen kändes det ju inte så bra. Kunde få kanelbullar till frukost!! Allvarligt talat.. när man intevjuar folk där , hur kan det bli så himla fel?? Kan man inte se och känna igen en lämplig familj bättre än så?!??!

  Sen visst, det kostar en hel del. Den övriga slanten går ju till anställda och till Hult. För som sagt, plugget kostar inte, HF tar inga cash... så det är ju direkt till företaget och anställda.

  Det kan bli ett jätte trevligt år, men blir det dåligt så suger det verkligen. Det är inte som det ser ut att vara i deras broschyer eller på deras möte. Jag blev tillsagd på möten jag var med där studenter intevjuade att ABSOLUT INTE ta upp negativa delar!! Jag ljög alltså och bara prisade mitt år när det i själva verket var mer negativt än postivt... suck.. Åk inte. Sparar pengarna och res utomlands efter studenten. D

  SvaraRadera