Överlevnadsguide för Utbytesstudenter

Skrev en liten överlevnadsguide som jag hoppas kan hjälpa någon, skulle verkligen velat ha en sån här själv innan jag åkte. När jag skriver det här är det bara maj, men jag kommer förbättra o förnya den här allt eftersom. Låt mig veta om jag ska skriva om något särsilt. Hoppas ni har nytta av den! 

Ansökningen: Var positiv hela tiden, speciellt i brevet. Säg att du älskar sport så att du inte kommer till en tjockisfamilj, nämn alla sporter du någonsin provat på. Skriv att du älskar vatten o segling o fiskning o sånt. Jag gjorde det o kom till en familj där min mamma är simlärare o min pappa är sport journalist o vi bor 20 min fr Lake Michigan (jag hade aldrig fiskat förrut). Säg att du gillar att äta o laga god mat. Min familj lagar hemlagat varje kväll o jag får en lunchpåse varje morgon. Klart att alla inte kommer ha samma tur som mig, men vad har man att förlora? Välj ett profil foto med STOR OMSORG.  Min familj sa att det var när de såg mitt foto som de ville ha mig. Säg att du föredrar ett eget rum. Ibland blir man så överväldigad eller vad det heter o det är så skönt att kunna gå in på sitt rum o bara andas typ. En kompis hostade en brasiliansk tjej förra året, de delade rum o de två kom jättenära varandra o varje dag saknar hon den brasilianska tjejn. Det är det bra som kan hända av situationen, men oftast blir man bara irriterad på sina värdsyskon man delar rum med o jag älskar att ha ett eget rum men mina egna små gömmor o sånt.
Och herregud jag läser om människor som är nervösa för intervjun, för SLEPtestet o för visum grejen. Släpp det! Var bara dig själv så kommer allt gå bra.

Kontakt med värdfamiljen innan: Vi mailade bara. Oskönt, jag visste aldrig vad jag skulle skriva till dem.. Jag förstod inte mycket av vad de skrev.. Fick min familj i början av sommaren o vi mailade lite fram o tillbaka. Jag skickade bilder på vad jag gjorde under sommaren o skrev lite om varje. Det är bra om du gör det tycker jag, spelar inte jättestor roll om vad du skriver om, bara du skriver. Det är bra sen när man väl träffar dem, att ha någonting att prata om ”Remember the thing I told you about the lalala in my email?, well it turned out that…” osv. Be dina riktiga föräldrar slänga iväg ett mail också, det är kul om de har lite kontakt under året. Jag ville absolut inte ringa o prata med dem i telefon, stelt? Min värdsyster ville skypa men jag klarade inte av det så jag sa att det inte gick. Men om du vill göra det är det nog jättebra.

Packningen o presenter: Packningen kan du verkligen maila om! Fråga om vilka sport alternativ du har om du vill göra någon sport(GÖR DET- mitt bästa tips!), tex ska jag ta med mig fotbollsskor o benskydd? Kommer vi åka skidor? Någonting annat ni kan komma på? Jag tog inte med mig mycket utrustning dock, man kan alltid låna av folk, amerikanare är ju mer generösa så.
Ta med kläder du gillar annars. Det är lägre fashion grad här skulle jag vilja säga, så ta med dig lite mjukiskläder också, det gjorde tyvärr inte jag. Alla älskar min skinnjacka. Inte för många skinny byxor (du KOMMER gå upp lite i vikt). PRESENTER däremot ska du absolut ta med dig mycket av, för det blir de jätteglada av. Min familj älskar att prova mat, så ta med dig svenskt godis (de älskar svensk choklad, Marabou o Geisha haha). Ta med dig skandinavisk mat, det gjorde iof inte jag men I wish, typ Fontana ost som är jättepopulärt här o en svensk! ost. Danska kringlor. Svenskt kaffe? En svensk bok. EN DALAHÄST! Glas o ittala o sånt var för tungt tyckte jag. Om du inte får din familj i sista sekunden, kan du lära känna dem lite genom mails o sånt, facebookstalkning (hej de kommer stalka dig också btw så tänk på vilka bilder du har uppe.. Coolhet är inte riktigt detsamma här o där) så köp lite personliga presenter! Jag köpte kläder från Gina Tricot till mina värdsystrar som de älskar o tror att GT är värsta fina affären, så de lät presentkartongen ligga uppe jättelänge i deras rum o jag ba men guud det är inte en lyxaffär men sa inget mehe.
Första gången du träffar värdfamiljen(!): Gah jag höll på att dö av nervositet. Det kommer gå bra. DE VILL HA DIG. Var trevlig, tacksam o le mycket. Gör ditt bästa o var dig själv. Gud jag fattade inte vad de sa många gånger de berättade historier men ba yeah.. Omg! That’s nice o skrattade fast jag inte förstod. Men om det är viktigt ska du säga att du inte förstår. Säg att du skulle älska om de rättar dig när du säger något fel om du vill.
Första tiden i ditt nya land(..): Är när jag tänker tillbaka på den den viktigaste. Jag började direkt spela tennis, o de vänner jag fick där har jag fortfarande idag. Sporter börjar i min skola den 10e aug o skolan börjar 1a september. Så direkt när du kommer måste du kolla upp det eller innan som sagt! Och tro mig, du vill inte bara sitta hemma. Jag var så himla glad i början här o jättesocial, pratade med alla o det var verkligen super. Några jag läst om längtade hem som mest i början men inte jag jag var bara så jävla glad att vara här! Men läs mer om det sen. Du kommer träffa så mycket nya människor som kommer granska dig totalt o första intrycket är viktigt så var bara glad o öppen o säg ja till allt. Ta initiativ också! Tennisen var verkligen det bästa jag gjort, för då kan man äta lunch med någon där i början. Så börja definitivt på någon aktivitet i början.
Vilka klasser man ska välja i High School: Som ni säkert vet har man ingen klass här med samma människor varje lektion, man har kurser med olika människor. Min funkar att man har 7 kurser varje dag, som man då får välja själv. Min skola hade två kurser som jag måste läsa, men alla skolor har olika. Det var English o APP som är American Public Policy. Sen de andra fem fick jag välja själv. Kolla i mitt arkiv vad jag valde! Mitt tips är att välja roliga klasser. De finns det många av, tex mat o bakningsklasser, keramik, photoshop, cupcake klasser, fotoklasser, kör klasser o så. Jag valde inte gympa för man får ingen tid att duscha o jag orkade inte hålla på att tänka på kläder o sånt, men man provar på mycket i dem så om du inte har någon sport kan du ju välja en sån. Om du sen kommer på att du inte gillar någon klass kan du ”droppa” den, o välja en ny hos din conselour. Jag pratade med rektorn o han tilllät mig att byta min APP klass efter en termin o ha en psychology klass istället för den andra var så himla tråkig. Kom ihåg att det är DITT år.
MÅNADERNA:
Augusti: Ah jag var så himla glad här! Kändes så fräscht att komma ifrån allt o alla hemma! Jag var här i två veckor innan skolan började,  det var både bra o dåligt. Var bara glad o tacksam o öppen. Vi åkte up north o jag träffade hela släkten.
September: Skolan börjar o som jag älskade den i början.. Allt var fortfarande jättebra. Alla i skolan kommer vilja veta vem du är o det är så kul. Jag kunde ibland inte sova för att jag var så glad.
Oktober: Det börjar bli kallare, eller det är beroende på vart du är. Allt är vardag nu, men jag var fortfarande glad. Kontakt med Sverige hade jag ganska mycket, hej skype liksom. Inga problem det var bara mysigtJ Ta mycket foton hela tiden förresten. Ända tills här gjorde jag alla mina läxor, men efter här struntade jag i dem o gjorde bara några eller kopierade dem eller gjorde dem  på lektionen. Skolan är lättare här. Jag har aldrig tagit med mig böcker över helgen. 
November: Thanksgiving är det enda jag kan tänka på med den här månaden, I loove thanksgiving. Som julafton men utan presentpress. Alla är bara gladaJ Vi åkte ner till Texas o träffade grandma Jeannie för att fira den där. Black Friday är dagen efter Thanksgiving o den största readagen ever! Så billigt. Alla är galna. Tvinga din familj att åka med dig. Det är mitt i natten. Annars kan du åka med vänner. Det är nu du ska köpa den där kameran eller iPoden o så. Apple har 10 % alltid. Nu inser du hur falska de flesta är (haha tragiskt det låter).
December: Visst jul var jättekul, men det var lite jobbigt också. Köp fina presenter till din familj. Ät D-vitamin om du bor i en stat norr så du inte blir deprimerad haha. Jag skickade ett litet julpaket till min riktiga familj, det kostade typ 40 dollar bara frakten så det var lite ovärt men du kan ju iaf skicka hem ett paket 
under året så din värdfamilj inte tror att du är socialt missanpassad.
Januari: FY FAN. Usch. Hemskaste månaden. Visst jag gjorde jätteroliga grejer, typ skidor i Michigan o sånt, men nä. Här var jag homesick en dag, jag grät. Men det var bara en dag, annars var det helt okej. Läs om hemlängtan snart. Mitten av året o du undrar vad du gör här ibland. Se till att boka upp dig på grejer. Åk på skidresor istället för att plugga typ. Du klarar det!! Många åker hem nu (eller typ 3 %) men det är nu den sista tiden börjar o allt blir roligare!
Februari: Var iof fortfarande asseg tack gud att jag fick möjlighet att åka till Hawaii. Annars skulle jag inte klarat det. Försök göra en resa här du kan se fram emot. Gör det bästa av situationen o påminn dig själv hur galet modig du är som åker till ett nytt land o ny familj o börjar i en ny skola utan att känna någon när du är 16 eller 17 år o kom ihåg att februari är kort.
Mars: YES! Sist av alla börjar även jag tänka på engelska o språket kommer jättelätt utan att tänka ett dugg. Jag inser hur mycket jag älskar engelska, hur mycket roligare det är att prata det o hur mycket mer grejer man kan säga med det som jag kommer sakna sen. Jag fyllde 18 o det var en mysig dag men jättekonstigt att inte vara hemma då. Jag var i Paris på min 17 års dag utan min familj också. Jag saknade dem. Vår sporterna drog igång här o jag började spela fotboll!!
April: Det var en lång månad. Nu börjar tiden rinna ut, så nu ska du göra allt det du tänkte på när du i Sverige började fantisera som ett år borta som du inte gjort än. Min lillasyster kom! Läs vad jag skriver om familjebesök mer sen. Skolan blev lite tråkig iochmed samma lektioner varje dag. Jag levde för helgerna. Jobbig månad för hemresan är så nära men ändå så otroligt långt borta.
Maj: Nu inser du verkligen att du åker hem snart. Det går inte en dag utan att jag tänker på Sverige o hur det kommer bli när jag kommer hem, jag tänker hur jag ska göra med packning, o är ärligt ganska taggad på att komma hem, samtidigt som jag börjar få ett sår i hjärtat (djupt där ahah..) när jag tänker på att jag ska lämna allt jag har byggt upp här typ. Man börjar tänka är det här det sista schampot jag kommer köpa här osvosv?
Juni: HAR INTE VARIT ÄN, Skriver när!
Familjebesök: Min lillasyster kom som sagt i April. Så mysigt att se henne igen o visa henne mitt amerikanska liv o alla människor eftersom det aldrig kommer vara detsamma senare i livet o eftersom jag kommer ha detta år som en sån stor del av mitt liv. Jag ville inte att mina riktiga föräldrar skulle komma för det skulle bli sjukt stelt tror jag. Men iaf, oavsett vilka som kommer i din familj tycker jag du ska lyssna på tipsen som säger inte för tidigt, för ni anar inte hur skönt det var att säga till Lollo att vi ses om två månader när jag vinkade hejdå till henne. Det skulle vara för jobbigt om det var fem och en halv istället. En annan bra grej med det är att jag skickade hem mina vinterkläder med henne, bla min jacka o mina uggs:)

 

Har du hemlängtan?: Göör grejer. Whatever, bara du gör något. Att hänga på facebook en fredagkväll är lika tragiskt som det låter. Prata med människor o var öppen för allt. Tre av mina utbytesstudentvänner blev hemskickade för att de rökte weed/ drack o det var jätteovärt så var försiktig. Tänk på varför du gjorde det här o få ny motivation. För vissa blir det lättare att prata med familjen hemma, för vissa inte. Lär känna dig själv o vad som är bäst för dig. Var så stolt att du har kommit så långt som du kommit. Prata med andra svenskar! Alla är pratasugna hihi. Berätta lite för värdfamiljen om du känner att du vill det, så kommer du närmare dem också. Köp tidningar (Cosmo, Harper’s, Teen Vouge, People är mina favoriter) o öva din engelska, för jag antar att det är en av anledningarna att du åte hit. DU ÄR SÅ JÄVLA BRA!!!!!!111 Ska du intala dig själv. Och om det är helt hemskt, herregud, åk hem då, du har iaf provat på det o kan vara jättestolt. Några bra quotes:
Everything will be fine
If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude. Don't complain
The past cannot be changed. The future is yet in your power

Att våga är att tappa fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv
We cannot direct the wind but we can adjust the sails
Life is rough you ought to be tough
Breathe
Smile you’re beautiful
Things will be just fine


Övrigt:  Tvättning undrade jag så mycket över innan? Jag har en egen tvättkorg o går bara ner i källaren när den är full. Herregud vad jag har blivit bra på att tvätta!! Fina kläder, spets, o ömtåliga kläder tvättar man i kallt vatten o inte så heavy. T-shirtar o leggings o underkläder tvättar man i medel temperatur o ganska heavy o lakan tvättar jag i varmt o heavy!! I'm so proud! Dammsug huset också om du inte har något att göra, det är värsta grejen här o de blir så glada. En annan grej, du kan inte vara så känslig: BE STRONG GIRL AND DON'T CARE TOO MUCH ABOUT THINGS!! (or boy haha). Låt bara saker rinna av dig.
En annan sak: Läs inte för mycket bloggar. Jag skulle vilja säga att majoriteten av dem är fucking pathetic. Så falska. Det är lätt efter en vecka untan ett inlägg bara skriva de bra sakerna som hände, men smidigt missa att man gråtit sig till sömns varje natt. Det är klart att man får skriva vad man vill, men läs inte för mycket, få inte falska förhoppningar. För det främsta: HA inte för höga förhoppningar. Det kommer inte bli som du tror. Det kommer inte det. Men i slutändan kommer det ändå vara jättebra. Jag gillade en tjej som skrev typ Det kommer vara jobbigt att lämna sin familj o sina vänner. Det kommer vara jobbigt att komm in i en ny vardag. Det kommer vara jobbigt att lämna sitt nya liv. Men jag är övertygad om att det i slutänadan kommer vara värt det. Sant tycker jag nu.

Resor under ditt årJag åker med en organisation som heter AFS till USA, o de samarbetar med ett företag som heter BeloUSA. Med Belo kan man åka till Hawaii (som jag gjorde), östkusten, västkusten, ett California adventure, New York o lite annat. Ni kan kolla www.belousa.com om ni vill, användarnamnet är AFS2010 o lösenordet: INTERNATIONAL. 
Jag tror att oavsett vilken organisation ni åker med kommer det finnas möjlighet att göra resor, de måste tjäna extremt mycket pengar på det, o de vill ju tjäna pengar.
Sen om man har tur reser man lite med värdfamiljen också, de vill visa dig saker o det är vanligt, iaf där jag bor, att göra en flygplansresa per år. Vi åkte till Texas för att fira Thanksgiving där med grandma, det var jättekul. Räkna med att betala resan själv dock. Det vanligaste är att familjen åker någonstans under Spring Break som är i april/mars. Många av mina ytbyteskompisar åkte till Arizona, Florida, Mexico eller Washington DC. Jag tycker att om du har möjlighet ska åka på en resa i alla fall, för det är så underbart att träffa andra utbytesstudenter, man blir direkt bästisar med dem, o skapar minnen för livet. Jag kommer aldrig glömma när jag åkte till Hawaii under mitt år här tex. Prata med människor. Jag vet inte varför men vips bjöd skolans tyskalärare med mig på den årliga Chicago resan med tyskastudenterna efter att vi hade pratat o vi gick på julmarknad där. Jag åkte nyligen till New York o herregud, memories. Sen gjorde jag en field trip till med min journalist klass till Kansas City, Missouri o åt  godaste barbequen bla. Att åka på ett utbytesår utan att resa är snålt tycker jag. När man ändå har betalat så mycket för själva året kan man lika gärna betala liite extra för någon resa. Annars är det som att åka till Italien o äta på McDonald's. Fattar någon? Jag tycker det iaf. Resor är så himla värt, o det är lite skönt för både dig o din värdfamilj att få en liten paus från varandra. 

Mat o vikt: Du kommer gå upp lite I vikt men vad gör väl det egentligen. Ha kul o tänk inte för mycket. Visst välj nyttig mat om du kan, sporta lite, men tänk inte för mycket på det. Tydligen är det normalt att gå upp 10 kg vart man än åker o tydligen är de kilorna borta efter några veckor hemma igen??
Pengar: Omöjligt att säga hur mycket fickpengar du behöver, men jag rekomenderar Mastercard! ICA kortet som man inte behöver betala en utgift för varje gång man tar ut kan man inte handla med i affärer!! Ha bra relation med dina föräldrar hemma o var ärlig o så. Jag tycker det är jobbigt ibland när värdfamiljen betalar på restauranger o så (vissa gör inte det dock) så då måste du intala dig själv DE. GÖR. DET. HÄR. FRIVILLIGT och DE.VILL. :) Du kommer börja tänka i dollar efter ett tag! Det tog bara två månader för mig.
Är det värt det: EH JA. Hittills har jag aldrig ångrat att jag åkt. Det kommer bli något av det bästa jag gjort tror jag. Man får så mycket perspektiv på allt! Jag har ju inte kommit hem än, men hittills har jag verkligen INTE ångrat det o rekommenderar alla att åka. Visst ibland är det pissjobbigt o du indrar VAD I HELVETE DU GÖR TUSENTALS MIL FRÅN DEM SOM BETYDER NÅGOT I DITT LIV, men det går över.  Man lär sig engelska! Ah jag älskar att kunna det. Det kommer kanske suga att börja i tvåan med nya människor o se sin gamla klass börja trean o ha mösspåtagning o sånt, men livet är ju till att levas o ens äkta vänner är kvar när man kommer hem! Sen säger de flesta att det är först när man kommer hem som man inser hur mycket man ändrats o hur bra man är på engelska så vi får se.